Zeurende pijn in lies vrouw: wat te doen?

woman in white tank top and blue denim jeans

Au. Au. Au. Au. Au… Elke stap die je zet doet pijn. Sterker nog, ook bij het zitten doet het nog steeds pijn. Dan doelen we natuurlijk op de zeurende pijn die je als vrouw in je lies ervaart. Waarschijnlijk lees je dit artikel en herken je je in de pijn. De reden waarom je dit artikel leest is ongetwijfeld omdat je wil weten waar het vandaan komt en, misschien nog wel belangrijker, hoe je ervan afkomt.

We zullen dan ook verschillende oorzaken aan je vertellen, evenals mogelijke oplossingen die daarbij kunnen gelden. Wees je er echter ten zeerste van bewust dat je bij aanhoudende pijn een medisch professional dient te raadplegen. Wij zijn géén arts, jij zou niet voor eigen doktertje moeten spelen en veel oplossingen zijn dingen die je net zelf kan uitvoeren. Met andere woorden, gebruik onderstaande informatie om je te verdiepen, niet om jezelf te diagnosticeren.

Een beknopte uitleg

De zeurende pijn in de lies is een pijnlijke sensatie die zich kan manifesteren als een constante, doffe pijn in het gebied tussen de buik en het bovenbeen. Deze pijn varieert geregeld tussen mild ongemak tot ernstige pijn die op den duur de dagelijkse activiteiten zal belemmeren. Het zal voor elke vrouw, onder andere door de oorsprong van de pijn, wat anders aanvoelen, al zal het zich dus wel specifiek in de lies ervaren worden. Symptomen die daarbij kunnen horen zijn:

  • een pijn die verergert bij beweging
  • gevoel van spanning of druk rondom de lies
  • een doffe, constante, langdurige pijn die om een bepaalde reden niet weg lijkt te gaan

Het zou eventueel ook zo kunnen zijn dat de pijn alleen in specifieke houdingen of bij specifieke bewegingen plaatsvindt en verder afwezig lijkt te zijn.

Mogelijke oorzaken zeurende pijn in lies

Houd je vast, want hierna volgt een waslijst aan mogelijke oorzaken die de zeurende pijn in je lies kunnen veroorzaken. Lees:

#1 Liesbreuk

Een liesbreuk ontstaat wanneer een stukje van het buikvlies door een zwakke plek in de lieswand naar buiten puilt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en ongemak. Een chirurgische ingreep kan nodig zijn om de breuk te herstellen en complicaties te voorkomen. Overigens leidt een liesbreuk niet altijd direct tot pijn. Wanneer de pijn accuut en heel ernstig is, kan het mogelijk zijn dat je een spoedoperatie moet ondergaan.

#2 Verrekte spieren

Overbelasting, plotselinge bewegingen of een gebrek aan warming-up voorafgaand aan het spieren, zou kunnen leiden tot een verrekte spier. Je kan dit voelen door pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit. Dit zou je eventueel met genoeg rust, koeling en het vermijden van overmatige beweging kunnen oplossen. Mocht de pijn aanhouden, dan is het verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen. Sowieso kan dat geen kwaad, wanneer je veel bezig met intensief sporten.

#3 Neuralgie

Neuralgie is eigenlijk het woord dat wordt gebruikt voor een beschadiging aan het zenuwstelsel. Ook in het gebied van je lies zitten verschillende zenuwen. Komen in de knel een beschadiging of chronische irritatie, dan zal je ontzettend veel pijn kunnen ervaren. Dit moet, zoals je zelf ook wel begrijpt, op redelijke termijn behandelt worden. Gelukkig zijn er verschillende mensen die hier een expertise in hebben en weten hoe ze je moeten behandelen.

#4 Slijtage heupgewricht

Ai, ouderdom komt met de jaren. Slijtage? Dat komt meestal ook met de jaren. Maar mocht je slijtage aan je heupgewricht hebben, dan zou dat de reden kunnen zijn voor de pijn die je in je lies ervaart. Juist bij weinig beweging wordt alles stijver en gaat het nog meer pijn doen. In ieder geval is het iets waar niet altijd iets aan te doen is, behalve genoeg beweging en de juiste houding aanhouden. Een hele nieuwe heup is misschien ook (nog) niet nodig in jouw geval.

#5 Gynaecologische problemen

Gynaecologische aandoeningen zoals endometriose of bekkenontstekingsziekte kunnen zeurende pijn in de lies veroorzaken. Het is vervelend, maar vaak wel wat tegen te doen, zoals het slikken pijnstillers. Sowieso is het bij deze problemen noodzakelijk dat je contact opneemt met een arts, omdat hij of zij deze diagnose kan vaststellen en wellicht ook andere problemen kan verklaren.

Bij het diagnosticeren van problemen zal je zien dat er een fysiek onderzoek wordt uitgevoerd. Komt hier niet iets significants uit, dan zal een beeldvormende test zoals een MRI-scan of een echografie waarschijnlijk wel iets kunnen laten zien. We hopen voor je dat de artsen iets kunnen vinden, zodat je ook kan uitsluiten of er iets tegen kan worden gedaan of niet.

Preventieve maatregelen

Aan sommige oorzaken, zoals endometriose, kan je niks doen om het te voorkomen. Maar bij zoiets als een overbelasting van je spieren, kan dat wel degelijk. Denk bijvoorbeeld aan een goede warming-up en strechoefeningen voordat je een lichamelijke activiteit uitvoert. Over het algemeen is het juist om een gezond gewicht te handhaven en op de juiste manier te tillen, zodat je het gebied om je heupen zo min mogelijk belast. Weet overigens ook dat het kan zijn dat jouw oorzaak voor de pijn niet in bovenstaande lijst kan staan. Wellicht is het wel het gevolg van heel wat anders, maar daarvoor zijn natuurlijk de artsen om dit uit te sluiten en te diagnosticeren.

Conclusie

Een zeurende pijn in de lies bij een vrouw kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een liesbreuk tot aan slijtage van de heup en zelfs nog veel meer dan dat. Een grondige evaluatie van de pijn vereist een behandeling van de zorgverlener. Je zal zien dat door het herkennen van symptomen en het nemen van preventieve maatregelen, de impact van de zeurende pijn in de lies kan worden vermindert of geminimaliseerd.

vorige blog

Pijn bij inademen links: een reden tot paniek?

volgende blog

Bridgerton boeken volgorde & meer

withemes on instagram