Pijn bij inademen links: een reden tot paniek?

woman in red sweater and blue denim jeans sitting on concrete pavement

Ai, wat vervelend, je hebt last aan de linkerkant van je lichaam bij het inademen. De vraag die bij jou dan in eerste instantie omhoogkomt, is of dat een reden moet zijn om in de ‘paniekstand’ te schieten. Nu raden we het sowieso niet aan om in paniek te raden, want dat is op geen enkele manier voordelig voor de status van je lichaam. Het zal er bijvoorbeeld toe leiden dat het ademen nóg moeilijker wordt.

Gezien niemand zonder adem kan, is het wel degelijk handig om je enige zorgen te maken wanneer je pijn ervaart tijdens het ademhalen. In dit artikel zullen we verschillende scenario’s van wat er aan de hand kan zijn met je bespreken. Maar onthoud: wij zijn geen arts. Sterker nog, heb je bijvoorbeeld al in rust pijn bij het ademen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een medisch professional. Zij kunnen je écht vertellen of je in paniek moet raken of niet.

Anatomie van de borstkas

Ademenen doe je met je longen en je longen liggen in je borstkas. De borstkast bevat naast je longen, nog meer vitale organen, waaronder je hart. Verder vind je er verschillende spieren en ribben die bescherming bieden aan deze organen. In zijn totaliteit betreft het een twaalf paar ribben, het borstbeen en natuurlijk alle wervels. Tussen de ribben zitten zogeheten intercostale spieren, die bijdragen aan ademhaling. Ze zorgen er namelijk voor dat de ribben omhoog en omlaag gaan en daardoor zorgen dat je longen zich kunnen vullen.

Een vervelende pijn

Het hebben van pijn aan de linkerkant van je lichaam tijdens het ademhalen, kan verschillende oorzaken hebben. We zetten de oorzaken voor je op een rijtje:

Let op, wat we als oorzaak benoemen, hoeft niet voor jou te gelden. Wees geen eigen dokter en laat je altijd controleren door een medisch professional bij ernstige klachten.

 • Letsel aan ribben
  Een gekneusde of zelfs mogelijk gebroken rib is natuurlijk erg pijnlijk. Maar, zoals je door de anatomie van de borstkas wel weet, is dat ontzettend vervelend met ademhalen. Je borstkas is namelijk constant in bewegen doordat je ademhaalt en als daar dan een gekneusde of gebroken rib tussen zit, kan je wel begrijpen dat het niet erg comfortabel is.
 • Ontsteking aan longen
  Waarschijnlijk weet je het wel als je een longontsteking hebt, want dan ben je ongetwijfeld al langs de dokter geweest, maar ook dat kan natuurlijk ervoor zorgen dat je pijn bij het ademhalen ervaart. Het ademhalen gaat lastig, je moet veel hoesten en je hele lichaam verkrampt. Naast de pijn ‘in’ je longen zelf, zullen ook je spieren in rug en borst erg gespannen zijn wat mogelijk pijn oplevert. Het inademen doet dan misschien niet zeer, maar het ademen over het algemeen wel, als je begrijpt wat we bedoelen.
 • Stress
  Je bent gespannen, weet niet hoe je lekker moet zitten, bent kortademig en hebt een gevoel van beklemming. Of de pijn nu ‘echt’ is of niet, de stress zorgt ervoor dat je druk bij het ademen ervaart. Misschien is het wel zoveel druk, dat je je inbeeld dat het ook echt pijn doet. Wat natuurlijk in zo’n situatie tot nog meer stress zal leiden en allesbehalve voordelig is.
 • Syndroom van Tietze
  Het syndroom van Tietze is een aandoening die gekenmerkt wordt door pijn en zwelling in het gebied rond het borstbeen, vaak ter hoogte van de rib-kraakbeenverbindingen. Het kan leiden tot pijn op de borst rondom het hart, maar is niet gerelateerd aan het hart. De exacte oorzaak van het syndroom is niet volledig begrepen en een oplossing is er dan ook niet altijd. Erg vervelend, maar mee te leven.

Waar je ook last van hebt, het is altijd belangrijk om je klachten serieus te nemen en eventueel grondig onderzoek te laten doen.

Preventieve maatregelen

Goed, voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoewel je aan sommige oorzaken zelf niks kan doen, is het wel degelijk verstandig om te werken aan je gezondheid. Vermijd overmatig roken, doe aan regelmatige lichaamsbeweging en houd een gezonde voeding aan. Natuurlijk is het op zijn tijd echt niet erg dat je een dag voor pampus op de bank ligt met een glaasje alcohol in je hand en een zakje chips in de ander, maar doe dat alles met mate. Niet dat een gezonde levensstijl per direct betekent dat je aan de linkerkant van je lichaam pijn ervaart bij het inademen, maar je snapt wat we bedoelen.

Conclusie

Pijn bij het inademen aan de linkerkant van je lichaam kan verschillende oorzaken hebben, variërend van mild tot ernstig. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak nauwkeurig te diagnosticeren om een effectieve behandeling te bieden. Raadpleeg altijd een arts bij aanhoudende of ernstige symptomen. Meer kunnen we in die zin niet voor je betekenen. We hopen dan ook dat het niet té ernstig voor je voelt en dat er een oplossing kan worden geboden. Want dat, dat is bij sommige oorzaken nog maar de vraag.

vorige blog

ENFP betekenis, uitleg en voorbeelden

volgende blog

Zeurende pijn in lies vrouw: wat te doen?

withemes on instagram