Een voedselvergifitiging is een ongenode gast die de afterparty van je spijsvertering crasht. Alsof die bacteriën en virussen zich zonder uitnodiging nog steeds uitgenodigd voelden om je maag even upside down zetten. De kans is groot dat je een keer in je leven een voedselvergiftiging oploopt. Vervelend, maar wat kan je er eigenlijk tegen doen?
Sommige mensen beweren dat cola zou helpen tegen een voedselvergiftiging. Of dit waar is, wat andere behandelingen zouden kunnen zijn en nog meer tips bij het omgaan met een voedselvergiftiging, lees je in deze blog. We zouden zeggen, kijk even of je van de wc vandaan kunt komen, om vervolgens op je gemak alles door te lezen.
Verschil voedselvergiftiging en voedselinfectie
Voor we ingaan op het behandelen van een voedselvergiftiging, is het wel handig om te kijken wat eigenlijk het verschil is met een voedselinfectie. We zeggen dit, omdat de aard van je probleem ook invloed heeft op het ziektebeeld. Dus in het kort:
Zowel een voedselvergiftiging als voedselinfectie zijn aandoeningen die verband houden met het consumeren van besmet voedsel, maar ze verschillen in de oorzaak en symptomen. Een voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door het eten van voedsel met giftige stoffen, geproduceerd door bacteriën of schimmels, en resulteert vaak in acute symptomen zoals braken en diarree. Daarentegen wordt een voedselinfectie veroorzaakt door de consumptie van voedsel met ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen of parasieten, en kan leiden tot symptomen zoals koorts en buikpijn.
Symptomen
Bij een voedselvergiftiging zullen er al snel symptomen omhoog komen. Sommige mensen hebben zelfs al binnen een uur last. Gemiddeld ligt de tijd waarna je klachten krijgt, op zo’n acht uur. Heb je een toch niet zo lekker etentje en loop je de vergiftiging op, dan kan je diezelfde nacht nog last krijgen van klachten. Die klachten, dat zijn;
- buikkrampen,
- misselijkheid,
- diarree en/ of
- braken.
Hoe snel een voedselvergiftiging komt, hoe snel hij ook weer kan gaan. Is al het besmette eten uit je lichaam, dan zal je je al snel weer beter voelen. Toch zouden er dus ook hulpmiddelen zijn die de pijn verlichten, waaronder cola dus. We zullen er nu verder op ingaan of dat ook waar is of niet.
Cola tegen voedselvergiftiging
Helaas zeggen de meeste berichten dat cola niet zal helpen bij een voedselvergiftiging. Sterker nog, de hoeveelheid suiker in het drankje zou juist averechts werken op bijvoorbeeld de diarree waar je mee kampt. Een oplossing voor dat probleem zou cola ligt zijn. En inderdaad, het fosforzuur in cola ligt kan nu zijn vrije gang gaan en bijvoorbeeld verschillende ziektekiemen tegenaan. Echter hangt daar wel een ‘maar’ aan. Die ‘maar’, dat is dat je voor dit resultaat een ongezonde hoeveelheid cola zou moeten consumeren. Daarnaast gaat het, als het al werkt, meer de symptomen van een voedselinfectie aan en dus niet zo zeer die van een vergiftiging.
Wat dan wel?
Wat kan je dan wél doen tegen een voedselvergiftiging. Nou, bij een vermoedelijke voedselvergiftiging zijn hier enkele stappen die je kunt nemen. We hebben de belangrijke voor je op een rijtje gezet. Kijk zelf maar eens.
- Blijf gehydrateerd
Drink veel water om uitdroging te voorkomen als gevolg van braken en diarree. Drink overigens niet veel water tegelijkertijd, maar om de 5 tot 10 minuten een klein slokje water of thee. Mocht het echt helemaal de verkeerde kant op gaan en maak je je gerust om uitdroging, dan zou ORS iets voor je kunnen zijn. De suikers en zouten in het drankje houden je vochtbalans op pijl - Rust
Neem voldoende rust om je lichaam te helpen herstellen. Hoewel de vergiftiging al na een keer braken of twee voorbij kan zijn, is het goed je rust te nemen. Liever een halve dag te lang in huis blijven dan te kort. Een voedselvergiftiging is niet echt besmettelijk, maar heel fijn is het niet om de buurt van anderen te zijn als dit het geval is. - Licht verteerbaar voedsel
Eet lichte, makkelijk verteerbare maaltijden, zoals crackers, rijst of bananen, nadat het braken is gestopt. Je maag is van slag en het is dan niet verstandig om gelijk naar de grote gele M te rijden voor een vette hap. Ook zuivel doet het niet heel goed op dat moment, dus die lekkere latte macchiato laat je het liefst nog een dagje staan.
Waar je ook op moet letten
Dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen, is natuurlijk erg vervelend. Echter dien je ook op andere zaken dan dat te letten. Eén van die belangrijke zaken, is of je medicijnen slikt of niet. Slik je bijvoorbeeld de anticonceptiepil en moet je na het innemen al snel weer overgeven, dan kan het zomaar zijn dat de werking niet aanwezig was. Om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, is het handig om contact op te nemen met een arts voor advies. Ook bij de inname van andere medicijnen geldt dat (m.u.v. de zwangerschap natuurlijk).
Voorkomen is beter dan genezen
Zorg voor hygiënische voedselbereiding om voedselvergiftiging te voorkomen. Eet geen dingen die een te gebruiken tot datum hebben en kijk, proef en ruik altijd bij producten waarvan je vermoed dat ze wellicht niet meer goed zijn. In zijn geheel let je op:
- was je handen voor het bereiden van eten
- gebruik verschillende snijplanken voor verschillende etenswaren (rauw vlees op één plank, groente op de andere)
- laat verse etenswaren niet lang buiten de koelkast
- bewaar alleen eten dat je kan bewaren. Als iets bij een volgende bereiding niet goed is, is dat misschien jammer van de verspilling, maar het is niet anders
Al met al kunnen we daarmee concluderen dat hygiëne een belangrijke pijler is bij de bereiding van voedsel. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk niet lang last hebt van de ergste klachten bij een voedselvergiftiging, maar dat het zeker een aanslag is op je lichaam. Of je cola moet drinken op zo’n moment? Nou, sla dat for the time being maar eventjes over. Water en thee doen je veel meer goeds.