Pijn rechts onder ribben en opgezette buik: wat nu?

Als je rechts onder je ribben pijn hebt en(/ of) kampt met een opgezette buik, dan ben je ongetwijfeld niet de enige. Er zijn namelijk veel mensen die deze vervelende symptomen ervaren. Echter begrijpen of weten zij vaak niet waar de klachten vandaan komen.

Erg vervelend natuurlijk, maar het is waarschijnlijk wel de reden waarom jij dit artikel hebt aangeklikt. We zullen dieper ingaan op de mogelijke oorzaken en symptomen van pijn rechts onder je ribben en een opgezette buik. Let wel dat het gaat om mogelijkheden. Heb je het vermoeden dat je een van de beschreven oorzaken hebt opgelopen, neem dan nog steeds altijd contact op met een medisch professional om het te laten valideren.

Anatomie van de mens

Laten we eerst bekijken hoe ons lichaam eigenlijk in elkaar zit. Dus wat er allemaal in je torso te vinden zit en wat er bijvoorbeeld rechts onder je ribben zit. In ieder geval kunnen wel alvast concluderen dat de torso van de mens tamelijk complex en goed georganiseerd is.

Je torso omvat van allerlei vitale organen, zoals je hart, longen, lever, milt en nieren. Het hart ligt ongeveer in het midden van je borstkas en wordt als het ware omgeven door de longen. Onder je hart en longen bevindt zich de lever aan de rechterkant van je lichaam, je milt ligt daar links van en onder de lever ligt je galblaas. Je maag zit bovenin je buikholte, net onder je middenrif aan de rechterkant van je lichaam. De nieren, ook niet geheel on belangrijk, zitten dan weer aan beide zijden van de wervelkolom in de lumbale regio.

Over het algemeen zijn het je ribben die de meeste organen beschermen en bovendien ook je borstkas vormen. Samen vormen deze structuren een goed functionerend systeem, dat essentieel is voor het menselijk leven. Zonder je lever kan je bijvoorbeeld al niet leven.

Mogelijke oorzaken symptomen

Nu je ongeveer weet wat waar ligt, begrijp je misschien ook beter wat je klachten zou kunnen veroorzaken. We gaan daarom verder met het op een rij zetten van de mogelijke oorzaken. Hierbij maken we eerst maar eens onderscheid tussen de pijn rechts onder je ribben en een opgezette buik.

Pijn rechts onder ribben

Je staat rustig de was op te vouwen en ineens schiet er een pijnscheut rechts onder je ribben langs. Het kan ook zijn dat de pijn op die plek meer zeurend is en ook eigenlijk constant aanhoudt. Wat kan het zijn?

 • Galstenen
  Veel mensen leven met galstenen, zonder dat ze het voor een lange tijd door hebben. Pas als de galsteen vast komt te zitten, ontstaan er een zeurende pijn met krampen. Vaak komt de pijn terug in kleine aanvallen. Het kan ook zijn dat je één keer even last hebt gehad en daarna nooit meer. Je hoeft dan niet per se actie te ondernemen.
 • Lever
  De problemen die in je lever kunnen ontstaan, zijn erg uitgebreid. Je kan last krijgen van lever cirrose, leververvetting of er zou zelfs een tumor in je lever kunnen zitten. In elk geval is er geen reden tot grote paniek, totdat er is gediagnosticeerd wat je nu eigenlijk hebt. Het geeft alleen maar. stress wanneer je gaat bedenken ‘wat het allemaal zou kunnen zijn’.
 • Zwevende rib syndroom
  Je moet het je zo voorstellen dat je 11e en 12e rib niet aan je borstbeen zijn bevestigd. Dit is bij iedereen zo. Als je, door bijvoorbeeld een verkeerde houding, hier pijn aan ervaart, kan dit pijn en ongemak veroorzaken aan beide flanken. Ook aan de rechterkant van je lichaam, dus. Fysiotherapie en pijnbestrijding worden vaak gebruikt om symptomen te verlichten. Het is namelijk op zichzelf staand geen probleem. Andere fysieke ongemakken maken het vervelend.

Opgezette buik

Een opgezette buik heeft waarschijnlijk iets te maken met je darmen. Zo kan je:

 • Te veel, te vet en/ of te snel eten leidt doorgaans tot een opgezette buik.
 • Je zou kunnen kampen met het prikkelbaar darmsyndroom. Bepaalde voedingsstoffen of stress triggeren de klachten. Je zal waarschijnlijk ook klachten als buikpijn, winderigheid en constipatie hebben.
 • Een bepaalde voedselintolerantie of -allergie leidt tot het prikkelen van de darmen en resulteert in een opgezette buik.
 • Door constipatie, de ophoping van ontlasting, voelt je buik hard en opgezet aan. Er zijn verschillende middelen om dit te verhelpen, zowel natuurlijk als in de vorm van medicijnen.

In principe hebben we bij beide klachten nog lang niet alle eventuele of mogelijke symptomen/ aandoeningen benoemd. Het belangrijkste is, is dat je bij langdurige, hevige, terugkerende pijn contact opneemt met een medisch professional.

Oplossingen

Eigenlijk gaven we de oplossing wel, want pijn rechts onder de ribben en een opgezette buik kunnen verschillende oorzaken hebben Denk aan galstenen, leverproblemen, prikkelbare darmsyndroom of een lactose-intolerantie. Raadpleeg daarom altijd een arts voor een juiste diagnose, in plaats van dat je zelf ‘doktertje’ gaat spelen.

Gezien de verschillende oorzaken zal de behandeling eveneens variëren. Bij galstenen kan er eventueel een operatie nodig zijn, terwijl leverproblemen medicatie en dieetveranderingen kunnen vereisen. Kamp je met het prikkelbare darmsyndroom, dan kunnen vezelrijk voedsel en stressvermindering helpen. Probeer geen zelfmedicatie en zoek professioneel advies om de specifieke oorzaak vast te stellen en een geschikte behandeling te krijgen voor verlichting van de symptomen. Wanneer de pijn echt heel hevig is, kan je altijd for the time being vragen of je een pijnstiller kan krijgen.

Conclusie

De conclusie? Luister altijd naar je lichaam en raadpleeg een zorgprofessional voor de juiste begeleiding en zorg. Zij zijn er op getraind om je probleem te diagnosticeren en om je te behandelen. Mogelijk word je zelfs doorgestuurd naar een professional op dat vlak, bijvoorbeeld iemand die gespecialiseerd is in het behandelen van leververvetting. We hopen in ieder geval dat het goed met je gaat en dat je je klachten serieus neemt. Zoals we zeiden betreft het soms een probleem in je vitale organen en daar wil je dus absoluut zuinig op zijn.

vorige blog

Voedselvergiftiging behandeling cola

volgende blog

ENFP betekenis, uitleg en voorbeelden

withemes on instagram