ENFP betekenis, uitleg en voorbeelden

people laughing and talking outside during daytime

Ben je benieuwd naar de betekenis, uitleg en voorbeelden van ENFP? In dit artikel zullen we vertellen wat voor persoonlijkheidstype (spoiler) het is en ontdekken we eveneens wat het betekent om deze titel te dragen. Wellicht heb je een test gedaan waar deze uitslag uitkwam of blijkt het uit de test een tegenbeeld van je eigen persoonlijkheidstype te zijn.

Hoe dan ook vinden we het belangrijk om te benadrukken dat zoiets als een ENFP nooit helemaal exact begrijpt hoe een persoon in elkaar zit. Het kan best zijn dat het voor 80% wel klopt, maar die overige 20% maakt dan bijvoorbeeld dat jij, jij bent. Voor nu zullen we je niet langer ophouden en vertellen we je graag wat deze afkorting inhoudt. Lees je mee?

Wat is een ENFP?

ENFP is, zoals we in de inleiding al vertelden, een bepaald persoonlijkheidstype. Het is een persoonlijkheidstype dat uit de zogeheten MBTI-test komt. De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een populaire persoonlijkheidstest die individuen in 16 verschillende persoonlijkheidstypen categoriseert op basis van hun voorkeuren op vier dimensies:

 • extravert/ introvert
  extraversion/ introversion
 • sensorisch/ intuïtief
  sensory/ intuitive
 • denken/ voelen
  thinking/ feeling
 • oordelend/ waarnemend
  judging/ perceiving

De test wordt vaak gebruikt om inzicht te krijgen in iemands gedrag, communicatiestijl en besluitvormingsprocessen. Hoewel het dus controversieel is en niet altijd wetenschappelijk onderbouwd, kan het mensen helpen hun sterke punten en zwaktes te begrijpen en beter te communiceren met anderen.

ENFP

Eén van de zestien persoonlijkheidstypes is dus ENFP. Het is de afkorting van de Engelse benamingen, vandaar dat de letters niet overeenkomen met degene die we hierboven hebben beschreven. We zullen nu elke letter en de kenmerken voor je uitdiepen.

Extraversion (E)

De ‘E’ in ENFP staat voor extraversion oftewel extravert, wat betekent dat mensen met dit persoonlijkheidstype energie krijgen van sociale interactie. Ze zijn vaak levendig, enthousiast en vinden het heerlijk om in het middelpunt van de aandacht te staan.

Intuitive (N)

De ‘N’ staat voor intuitive, oftewel intuïtief. ENFP’s vertrouwen op hun intuïtie en kijken verder dan wat voor de hand ligt. Ze zijn creatief, hebben een rijke verbeelding en zijn vaak geïnteresseerd in nieuwe ideeën en mogelijkheden. Een onderbuikgevoel kan je wel als ‘heilig’ beschouwen.

Feeling (F)

Het ‘F’ aspect wijst op het feit dat ENFP’s beslissingen nemen op basis van hun gevoelens en emoties. Ze zijn empathisch, zorgzaam en hechten veel waarde aan persoonlijke relaties. De ‘F’ staat in dit geval dus voor feeling, oftewel, voelen.

Perceiving (P)

De laatste letter, ‘P’ betekent dat ENFP’s meer openstaan voor spontaniteit en flexibiliteit. Ze houden er niet van om te veel regels te volgen en geven de voorkeur aan een losse benadering van het leven. Perceiving, waar de ‘P’ voor staat, is wat lastiger om te vertalen naar het Nederlands, maar ‘waarnemend’ voldoet wel aan deze vertaling.

Samenvattend

Gezien de losse aspecten nog niet heel veel zeggen, maken we nu een samenvattend geheel van wat een ENFP nou precies kenmerkt. Het geldt als volgt:

Een ENFP kan je classificeren als een extravert persoon, wie goed gedijt in sociale situaties. Ze maken van het leven een feestje. Is het leven even geen feestje, wat natuurlijk ook kan voorkomen, dan zit je bij een ENFP aan het juiste adres. Zij zijn namelijk erg empatisch en begripvol, bieden een luisterend oor en kunnen inleven in je gevoel. Bij problemen komt juist hun intuïtieve aard naar boven, waar creativiteit en innovatie wordt ingezet. Unieke oplossingen voor vervelende problemen, geven een originele blik op de wereld.

Een valkuil ligt voor hen in dat ze soms té enthousiast zijn, té veel willen doen en verstrengeld raken in hun eigen ideeën. Planningsmanagement is een taak die je liever op iemand anders afschuift, om het maar zo te zeggen. Anderzijds ben je wel erg consistent en zou je door anderen kunnen worden omschreven als scherpzinnig en veelzijdig.

Andere persoonlijkheidstypes

Wellicht ben je geen ENFP, maar een andere persoonlijkheidstype. Is ook niet zo gek, gezien er nog wel 15 andere persoonlijkheidstypes uit deze test kunnen komen. Het gaat dan om:

 1. ISTJ – Introvert, Sensorisch, Denken, Oordelend
 2. ISFJ – Introvert, Sensorisch, Voelen, Oordelend
 3. INFJ – Introvert, Intuïtief, Voelen, Oordelend
 4. INTJ – Introvert, Intuïtief, Denken, Oordelend
 5. ISTP – Introvert, Sensorisch, Denken, Waarnemend
 6. ISFP – Introvert, Sensorisch, Voelen, Waarnemend
 7. INFP – Introvert, Intuïtief, Voelen, Waarnemend
 8. INTP – Introvert, Intuïtief, Denken, Waarnemend
 9. ESTP – Extravert, Sensorisch, Denken, Waarnemend
 10. ESFP – Extravert, Sensorisch, Voelen, Waarnemend
 11. ENFP – Extravert, Intuïtief, Voelen, Waarnemend
 12. ENTP – Extravert, Intuïtief, Denken, Waarnemend
 13. ESTJ – Extravert, Sensorisch, Denken, Oordelend
 14. ESFJ – Extravert, Sensorisch, Voelen, Oordelend
 15. ENFJ – Extravert, Intuïtief, Voelen, Oordelend
 16. ENTJ – Extravert, Intuïtief, Denken, Oordelend

Het kan dus best zijn dat je inderdaad extravert, intuïtief en waarnemend bent, maar je je niet kan identificeren met de ‘gevoelens-kwestie’. Daarentegen denk je juist meer na. Dat kan, dan zou je je waarschijnlijk als ENTP, waarbij de T dan staat voor ‘thinking‘. Hoe dan ook heeft elk type unieke kenmerken en voorkeuren die invloed hebben op hoe mensen denken, voelen en handelen in verschillende situaties.

Conclusie

Als je jezelf herkent in de kenmerken van een ENFP, weet dan dat je deel uitmaakt van een creatieve, sociale, en empathische groep mensen. Het begrijpen van je persoonlijkheidstype kan je helpen bij zelfontdekking en persoonlijke groei. Als je een ander persoonlijkheidstype bent, is dat absoluut niet iets negatiefs. Alle mensen kennen hun krachten en hun zwaktes. En dat terwijl de een zijn zwakte juist de ander zijn kracht kan zijn. Snap je het nog…?

vorige blog

Pijn rechts onder ribben en opgezette buik: wat nu?

volgende blog

Pijn bij inademen links: een reden tot paniek?

withemes on instagram