Neuspiercing litteken: voor altijd een gat of toch niet?

close up photo of womans eye

Een neuspiercing is een populaire vorm van lichaamsversiering die al eeuwenlang wordt beoefend. Hoewel het zetten van een neuspiercing meestal een relatief eenvoudige procedure is, kunnen sommige mensen te maken krijgen met complicaties zoals neuspiercing littekens. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat neuspiercing littekens zijn, wat de oorzaken zijn, hoe ze behandeld kunnen worden, en nog veel meer. Uiteindelijk zullen we terugkomen met het antwoord op de vraag of het litteken ‘voor altijd’ is of niet. Maar daarover later dus meer!

Verschillende neuspiercings

Deductie, daar houden we van. We zullen dus eerst het kopje ‘neuspiercings’ wat kleiner of duidelijker maken door je te vertellen wat voor neuspiercings er allemaal zijn. In principe kunnen we je nu al vertellen dat er twee erg populaire soorten zijn. Het betreft:

  • Septum: het tussenschot tussen je neusgaten wordt gepiercet. Sommige mensen vinden dit eruit zien als een soort koeienpiercing. Wij vinden het daarentegen erg gaaf. Af en toe is het overigens zo dat er door het vel onder het kraakbeen een piercing wordt geplaatst.
  • Neusvleugelpiercing: aan de zijkant van je neus, door je neusvleugel heen, wordt gepiercet. Sommigen kiezen hier voor een ringetje, anderen juist voor een klein knopje.

We kunnen je nu al vertellen dat het allebei niet prettig is om te laten zetten, maar tegelijkertijd is het ook niet het einde van de wereld. Er gingen je al zó veel voor, dat het bij jou vast ook goed komt.

Een piercing laten zetten

Mocht je er van overtuigd zijn dat deze piercing echt iets voor jou is, dan houden wij je niet tegen om er eentje te laten zetten. Het zal waarschijnlijk een beetje voelen alsof je een gaatje in je oor laat zetten. Daarbij weet je goed dat je het de eerste tijd goed moet ontsmetten. Je krijgt daarvoor vaak van de piercer een zoutoplossing die je dagelijks tweemaal moet gebruiken. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het gat gaat ontsteken. Je neus wordt rood en dik en er ontstaan mogelijk kleine zweertjes. Vervelend voor jou en voor een ander niet heel fijn om naar te kijken. Maar goed, na een aantal weken herstelt de huid zich wel weer en dan zal je er nooit meer last van hebben.

Verschillen in piercers

Hoe goed het allemaal geneest, hangt eveneens af van de piercer. Aan te raden is om het te doen bij een ervaren salon. Vraag bijvoorbeeld bij wie je vriendin een piercing heeft laten zetten en wat de ervaring was. Dan zal je vast en zeker een eerlijk antwoord krijgen. Verder is het goed om te weten dat de goedkope (straat)tentjes zich vaak niet volledig richten op de hygiëneregels en soms op een verkeerde manier piercen. Bij dat laatste loop je het gevaar dat, in het geval met iets van kraakbeen, het kraakbeen splintert. Super pijnlijk en het duurt zeeën met tijd voordat dat een keer geneest. Betaal liever twee keer zoveel en ben zeker van de kennis en kunde, dan dat je straks met allemaal problemen in je neus zit.

Genezing

Mocht je net een piercing hebben laten zetten, hem elke dag goed schoonmaken en toch last te hebben van ontstekingen? Vervelend, maar misschien kan je nog op een aantal punten extra letten. Zo dien je te proberen de piercing niet aan te raken of eraan te friemelen, omdat dit de genezing kan vertragen en littekens kan veroorzaken. Bovendien is het niet handig om er de eerste tijd wat op te smeren, waaronder zoiets als make-up. Want ja, je piercet gewoon letterlijk een gat in je lichaam en de eerste reactie van jouw lichaam is om het te behandelen, terwijl jij het wil behouden. Met andere woorden, je hebt een klein wondje gecreëerd, waarbij je actief bezig bent om het gat daar te houden. Maar goed, make-up zal de wond binnenkruipen en het genezingsproces niet ten goede doen. Dan maar even geen foundation/ poeder/ dag- en nachtcrème op dat stukje van je gezicht. We hopen dat je piercing goed zal genezen!

Voor altijd een litteken

Een belangrijke overweging bij het zetten van een piercing, is dat je moet weten dat je voor altijd een litteken zal hebben. Althans, er worden een aantal dingen beweerd:

  • eenmaal een neuspiercing is altijd een neuspiercing. Tenminste, het gat zal altijd ietwat te zien blijven. Vergelijk het maar eens met een oorbelgaatje. Ook die zie je nog zitten als je het gaatje hebt laten dichtgroeien.
  • de neusvleugelpiercing zal mogelijk zo’n 1mm groot zijn qua gaatje, de septum tot wel 1,6mm.
  • genoeg mensen hebben een neuspiercing laten zetten op een blauwe maandag in hun puberteit. Nu zijn ze er klaar mee en hebben ze spijt van het altijd-blijvende gaatje dat je kan zien zitten.
  • sommigen beweren dat een gaatje in de neusvleugel nog kan dichtgroeien als je het maar voor hele korte tijd hebt gedragen.

Het antwoord op de vraag

Het antwoord op de vraag of je dus altijd een gat in je neus blijft houden nadat je voor een langere periode een neuspiercing hebt gedragen, is met hoge waarschijnlijkheid ‘ja’. Als je het niet weet zal het een ander niet gelijk opvallen, maar het is ook niet alsof het er niet is. Net zoals dat bij een gaatje in je oor is, zoals we al vermeldden. Het enige verschil met een oorgaatje en neusgaatje is, is dat je oren vaak bedekt zijn onder haar en minder zichtbaar zijn dan dat zintuig wat, oh ja, midden in je gezicht zit. Ach, zo’n gaatje is niet het einde van de wereld en je hebt er zelf ooit voor gekozen, dus draag die verantwoordelijkheid!

Conclusie

Na het zetten van je piercing kan het voor mensen een uitdaging vormen die hun piercing willen laten genezen zonder allerlei nare ontstekingen en infecties. Maar met de juiste preventieve maatregelen, goede nazorg en geduld kunnen de meeste ontstekingen worden geminimaliseerd of zelfs volledig worden voorkomen. Je kan er dan erg blij mee zijn. Weet wet dat het gaatje dat je met de neuspiercing achterlaat, waarschijnlijk nooit meer weggaat. Zelfs als je de piercing niet draagt, heb je dus een mooi extra gat in je neus.

vorige blog

De ‘butterfly cut’ is terug van weggeweest

volgende blog

Coely partner, leeftijd, lengte en meer

withemes on instagram