De ‘butterfly cut’ is terug van weggeweest

woman in red long sleeve shirt holding hair blower

Nou, nou, daar gaan we weer. Zogenaamd doen alsof er iets nieuws is ontdekt, terwijl het al lang bestond. Waar we het over hebben? Nou, wat dacht je van de zogeheten ‘butterfly cut’ die voor enige tijd iedere TikTok pagina van zij met lang golvend haar over had genomen. Deze specifieke haarstijl werd in een mum van tijd razend populair en door steeds meer, voornamelijk, vrouwen aangenomen.

Anyway, je snapt ook wel dat iets niet ‘nieuw’ is, alleen maar omdat je er een nieuw naam aan geeft. Zo geldt dat dus ook bij deze haarstijl, die mogelijk in de jaren ’90 al voor het eerst heel populair was. In deze blog zullen wij je in ieder geval van alles vertellen over deze haarstijl. Misschien overweeg je zelf namelijk ook wel om dit kapsel te laten knippen. Lees je gauw verder?

Wat is de butterfly cut?

De butterfly cut is een haarstijl waarmee er volume en textuur aan het haar wordt toegevoegd door middel van strategisch geplaatste lagen en sneden. Deze stijl creëert een illusionair effect van beweging en lichtheid, waardoor het haar er levendiger en voller uitziet. De oorsprong van de butterfly cut gaat terug tot enkele decennia geleden, waar het voor het eerst populair werd in de wereld van de kapperskunst en al snel een favoriet werd onder beroemdheden en trendsetters.

In principe wordt er gewerkt met lange lagen en korte lagen. De kortste lagen vallen een centimeter of 2 à 3 onder de kin, de langere lagen gaan als een soort waterval naar beneden. Het is daarmee een kapsel wat alleen werkt voor mensen met lang haar. Het is niet vergelijkbaar, maar mensen met kort haar kunnen beter denken aan ‘curtain bangs’. Qua het variëren in lagen komen deze haarstijlen namelijk nog best met elkaar overeen.

@pivotpointintl

Flow effortlessly with every breeze by learning this layered butterfly cut on dry hair. 💨🦋💇🏼‍♀️ #KenraProfessional #PivotPoint #LearnForward (🎥: @Gilad Goldstein)

♬ original sound – Pivot Point

Voor wie is een butterfly cut het meest geschikt?

De butterfly cut kan worden aangepast aan verschillende haartypes en gezichtsvormen, maar het is vooral ideaal voor mensen met:

  • dik haar dat extra volume nodig heeft. Normaal gesproken is het zó zwaar dat het direct naar beneden wordt getrokken, nu heeft het meer volume.
  • een ronde gezichtsvorm die baat hebben bij lagen en hoogte. Het haar valt iets voor het gezicht, waardoor de focus wat minder op die gezichtsvorm komt te liggen. Je gezicht wordt ‘geframed’.
  • fijne lijntjes of scherpe lijnen in hun gezicht willen verbergen. Want één ding weet je zeker bij dit kapsel en dat is dat het de aandacht trekt.

Van nature kan je als beste een wat wavy of licht krullend haar hebben, zodat de lagen het beste tot hun recht komen. Heb je hele fijne krullen, dan zullen de lagen heel erg opvallen en wellicht niet mooi in elkaar overlopen. Bij heel stijl haar zie je de lagen ook heel goed, maar met een beetje stylingmiddelen zou je er wellicht nog wat van kunnen maken. Adviseer een professional om hun eerlijke advies of je dit wel of niet moet laten knippen.

Een butterfly cut onderhouden

Uh, ja. Je haar werkt niet altijd goed mee. Zo gaat dat ook bij ons niet altijd van een leien dakje. Een van ons had een shaggy haircut laten knippen. Alles leuk en aardig, maar zij heeft van nature een hevige slag in je haren. Heeft ze gedoucht en doet ze er verder niks mee, dan kan je verwachten dat in de kortste lagen op haar voorhoofd, een rare knik in het haar komt. Met andere woorden, een kapsel zal nooit helemaal vanzelf perfect gaan zitten. Daarom dien je, ook bij een butterfly cut, je haar te onderhouden. Hierbij willen we je graag de volgende tips geven:

  • Gebruik volumiserende producten om extra volume toe te voegen aan de wortels.
  • Experimenteer met verschillende stylingtools, zoals een föhn met diffuser, om verschillende looks te creëren. Ga je bijvoorbeeld voor de naar binnen draaiende lagen of stijl je ze liever naar achter?
  • Regelmatig bijwerken bij de kapper om de vorm en structuur van de snit te behouden. Het kost je wat, maar dan heb je ook wat. Je zou wellicht kunnen proberen om het zelf ‘bij te houden’, maar zoals een reactie bij een TikTok video zo mooi luidde: “my toxic trait is thinking I can do this with no experience“. Hmm…..

Nou ja, het heeft misschien wat voeten in aarde, maar als het eenmaal zit en als je weet wat je moet doen om je kapsel te laten slagen, dan kan je daar wel een tijdje mee vooruit.

Alternatieven

Alles leuk en aardig, die butterfly cut, maar het is het toch net niet. Zijn er toevallig ook alternatieven die je kan gebruiken? Ja hoor, dat kan zeker, om onze eigen vraag maar even te beantwoorden. Zo heb je een long bob, een long wolf cut, een schaggy haircut of curtain bangs. Het handigste is om dit even op TikTok op te zoeken. Dan zie je filmpjes van hoe het wordt geknipt, hoe het bij verschillende mensen staat en of het populair is of niet. Op Instagram zou je het ook als tag kunnen vinden, maar dat vinden wij soms nog wel wat onduidelijk. Bovendien moet je je altijd bedenken: lekker doen wat je zelf wil. Boeiend of iets populair is of niet, je bent toch geen weerspiegeling van de huidige trends?

Butterfly Cut: een trend of tijdloze klassieker?

De vraag blijft of de butterfly cut slechts een tijdelijke trend is of een tijdloze klassieker die de tand des tijds zal doorstaan. Hoewel de populariteit ervan door de jaren heen kan verschuiven, blijft de butterfly cut een favoriet onder liefhebbers van haarstijlen vanwege zijn veelzijdigheid en flatterende effect op verschillende haartypes. Met andere woorden: vind je het mooi? Lekker doen dan!

vorige blog

De beste krultangen van 2024 die je zal vinden

volgende blog

Neuspiercing litteken: voor altijd een gat of toch niet?

withemes on instagram