Metabolisme versnellen met deze 6 tips

girl in bathtub holding white ceramic mug

Als je ooit hebt gewenst dat je een wat snellere stofwisseling zou willen, ben je niet de enige. Sterker nog, het is dé wens van zij die graag wat zou willen afvallen. Opmerkingen als: ‘Hij kan zoveel eten en komt geen grammetje aan. Dat komt vast door zijn stofwisseling,’ komen dan geregeld voorbij. Want inderdaad, het is ook niet eerlijk dat dat soms zo lijkt. Al helemaal niet als je zelf ongewild een maatje meer hebt.

Gelukkig zouden er wel degelijk manieren bestaan waardoor ook jij je stofwisseling, of te wel je metabolisme kan versnellen. We zullen je in deze blog dan ook een aantal tips geven die dat zullen beamen. Wees je e overigens van bewust dat deze blog niet is geschreven vanuit een medische achtergrond. Contacteer bij twijfel altijd je huisarts of ander medisch professional.

Disclaimer: nog een disclaimer betreft het kopje fatshaming. Het is namelijk helemaal niet dat wij mensen onzeker willen maken omdat zij wat zwaarder zijn dan anderen. Iedereen verdient het respect, ongeacht hun lichaamsvorm- of grootte. Laten we dus streven naar een cultuur van acceptatie en inclusie. Zo’n cultuur waar een negatief zelfbeeld en mentale gezonheidsproblemen worden tegengegaan.

Wat is metabolisme?

First things first, we zullen je eerst uitleggen wat je metabolisme eigenlijk is. Het metabolisme omvat alle chemische processen die in je lichaam plaatsvinden om energie te produceren. Deze processen omvatten het verbranden van calorieën uit voedsel, zelfs in rust. Metabolisme wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, geslacht, genetica en lichaamssamenstelling.

Zo is het dus dat hoe ouder je bent, hoe langzamer je metabolisme zou zijn. Degene met veel spieren hebben daarentegen dan weer een gemiddeld hogere stofwisseling. Dat heeft er mee te maken met het feit dat spieren, ook wanneer je ze niet gebruikt, veel energie verbranden. Daarover later meer.

Een snel versus regulier metabolisme

In principe is de vraag niet hoe je een snel metabolisme krijgt, nee, het is de vraag hoe je een optimaal wekend metabolisme vergaard. een goed metabolisme draagt immers bij aan het behouden van een gezond gewicht en voorkomt dus (hevige) gewichtstoename. Bovendien kan je energieniveau verhoogd worden, evenals het verbeteren van je algehele welzijn. Maar, let op, mensen met een te snel metabolisme kampen soms met het probleem dat ze juist teveel afvallen. Streef daarom naar een optimaal werkend metabolisme, om je zo gezond te worden/ zijn.

Tips om je metabolisme te versnellen

Mocht je last hebben van een (te) traag metabolisme, dan is het misschien handig om een aantal tips te volgen waardoor je het op ‘natuurlijke wijze’ kan versnellen. Mocht je echt fysieke ongemakken ervaren en denk je dat dat komt door een te trage stofwisseling? Contacteer dan direct een medisch professional/

Tip #1: Voedzame voeding

Hoe verleidelijk een zak snoep of een bakje chips ook klinkt, het is niet goed voor je. Oók niet voor je stofwisseling. Daarentegen vereisen voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, vezels en gezonde vetten meer energie om te worden verteerd, waardoor je metabolisme wordt gestimuleerd. Denk er dus aan groene bladgroenten, magere eiwitten en volle granen op te nemen in je dieet.

Tip #2: Hydratatie

Het drinken van voldoende water is essentieel voor een gezond metabolisme. Water speelt namelijk een sleutrol bij alle processen in het lichaam. Het zou volgens onderzoek er onder andere aan bijdragen dat je sneller calorieën verbrandt. Hartstikke mooi dus! Verder zou je afvallen versnellen wanneer je koud water drinkt, omdat je lichaam het energie kost om het water op te warmen en naar lichaamstemperatuur te brengen. Of dit écht heel veel uitmaakt, weten we niet zeker.

Tip #3: Vermijd crashdieet

Hoewel een crashdieet er misschien voor zorgen dat je snel en veel afvalt, is het op langere termijn voor je metabolisme niet heel positief. Als je te weinig calorieën eten, past je lichaam zich aan door de stofwisseling te vertragen om energie te besparen. Alles wat je dan eet, wordt grotendeels als vet opgeslagen, om zo toch nog ‘reserves’ te hebben. Uiteindelijk zal het afvallen stagneren en kan het zelf zo zijn dat je weer aankomt.

Tip #4: Spiermassa

Je spieren gebruiken de hele dag energie, óók als je niet beweegt. Hoe groter je spiermassa is, hoe groter die verbranding in ‘rust’ (en ook bij beweging) is. Middels krachttraining kan je spiermassa opbouwen. Omdat we begrijpen dat je niet gelijk in de sportschool wil staan, kan het ook al bijdragen om te beginnen met wat cardio. Stel je voor, je loopt nooit en gaat het nu dagelijks doen. Grote kans dat je dan alsnog spieren opbouwt.

Tip #5: Stressmanagement

Stress kan een negatieve invloed hebben op je metabolisme. Wanneer je gestrest bent, heb je namelijk veel minder zin in dingen. Waarschijnlijk sport je minder en eet je slechter. Het is dus niet zo zeer dat stress direct in verbinding staat met je metabolisme, maar zal er indirect wel degelijk invloed op hebben.

Tip 6: Eetmomenten plannen

In principe wil je je lichaam constant in beweging houden. Dit geldt natuurlijk letterlijk, maar in deze zin bedoelen we het ook figuurlijk. Althans, wel letterlijk als je het hebt over wat er in je lichaam gebeurt. Het regelmatig eten van gezonde maaltijden zal in ieder geval helpen bij het stimuleren van je metabolisme. Door regelmatig kleine maaltijden te eten, blijft je metabolisme constant en worden voedingsstoffen efficiënter verwerkt. Probeer elke 3-4 uur een kleine maaltijd of snack te eten om je metabolisme op gang te houden.

Naast deze tips zijn er nog talloze andere tips die worden gegeven. Het varieert van het drinken van groene thee en zwarte koffie tot aan intermitted fasting en voldoende slapen. Voor nu houden wij het echter hierheen. En onthoud dat je een professional dient te raadplegen indien je lichamelijke klachten ervaart. Bovenstaande punten zijn over het algemeen alleen maar goed voor je, mocht je er niet in doorslaan.

vorige blog

Glitters gezicht Kruidvat: zo creëer je de festival look met glitters

volgende blog

Charlotte Adigéry: vriend, carrière, ‘de slimste mens’ en meer feiten

withemes on instagram