Delphine Lecompte: partner, zus, dochter van en meer

opened Bible page on teal panel at daytime

De tegenslagen die deze vrouw heeft gekend, zijn niet van dagelijkse proportie. Helaas komt het meer dan eens voor dat er achter succes een vervelend verhaal schuilt, zo ook bij dichteres Delphine Lecompte.

Lecompte staat onder andere bekend om haar eigenzinnige en donkere poëzie. Denk aan surrealistische en bizarre beelden, gecombineerd met een ongefilterde en eerlijke schrijfstijl. Maar wie is deze vrouw eigenlijk nog meer? Waar komt ze vandaan, hoe gaat het met haar en misschien nog wel belangrijker, wat is er waar van alle geruchten die rond gaan?

Delphine Lecompte in een notendop

Voor we proberen antwoord te geven op de lijst aan vragen die we in de inleiding stelden, zullen we nog even gaan naar Delphine Lecompte ‘zelf’. Ze debuteerde inmiddels al bijna 20 jaar geleden met een Engelstalige roman. Hierna zullen nog veel boeken en met name dichtbundels volgen. Haar gedichten behandelen thema’s als eenzaamheid, identiteit en haar persoonlijk ervaringen, soms gepaard met een humor en veel zelfspot.

Uiteindelijk zou ze talloze literaire prijzen voor haar werk ontvangen. Lecompte is daarmee misschien wel een van de opvallendste, hedendaagse dichters in België. Niet gek dat ze dan ook functies kreeg aangeboden als de stadsdichter van Damme (inmiddels mee gestopt) en de museumdichter van Brugge. Overigens wordt haar unieke stem met een diversiteit aan onderwerpen niet altijd gewaardeerd. Ze roept daardoor geregeld wat onrust op.

Tegenslagen in het leven

Dat Lecompte zich uit over van allerlei controversiële onderwerpen, is geen geheim meer. Misschien durft ze zich Ier ook over te uiten, omdat ze zelf een aantal ernstige dingen heeft meegemaakt.

Zo belandde ze op jonge leeftijd al in de psychiatrie, werd naar eigen zeggen misbruikt door een van de leiders, kampte met een alcoholverslaving, had ze een depressie, belandde ze meermaals op de spoedeisende hulp en kampte ze met een ziekte genaamd alopecia. Haar moeder kreeg Delphine al op een jonge leeftijd en liet haar vader in de steek. Overigens hield Delphine nog altijd contact met haar moeder. Omdat de vader van Delphine niet kon zorgen voor haar, groeide Lecompte op bij haar grootouders, waarna ze toch weer terugkwam bij haar moeder. Problemen stapelden zich langzamerhand op en studeren lukte niet (meer).

@pickx_nl

7-jarige Delphine: let’s go on an adventure 🎒🌎 📺 Kijk elke woensdag naar ‘De Laatste 100 Uur’ #lukalloo #delaatste100uur #delphinelecompte #talkshow #vlaamsetiktok #voorjou #foryou

♬ original sound – Pickx

Demonen

Toen ze in de psychiatrie belandde, probeerde ze onder andere te strijden tegen de demonen die haar teisterden. Echter werd ze ten tijde van haar opname ook verkracht door een nachtverpleger en kampte dus met meer moeilijkheden. Pas met de opkomende MeToo-beweging slaagde Lecompte erin zich erover uit te spreken.

Hoewel je misschien zou denken dat ’tijd alle wonden heelt’, is niets minder waar. In een interview in 2022, zou Lecompte hebben aangegeven dat ze nog steeds last heeft van onder andere paniekaanvallen en herbelevingen.

‘De dochter van’

Dat Delphine Lecompte niet een hele fijne jeugd heeft gehad, is nu wel duidelijk. Ondanks dat bleef ze haar vader nog meermaals zien en heeft ze vaak geschreven over hun moeizame relatie. Hoewel mensen praten over ‘de dochter van’, kan je beter spreken over Delphines vader. Hij is namelijk ‘de zoon van’ een bekende dokter uit België. Uiteindelijk zou hij dus vader worden van een bekende dichteres.

‘De partner van’

Natuurlijk zijn we ook nieuwsgierig of Lecompte gelukkig is in de liefde. De laatste berichten stammen hierover uit 2020. Ze zou toen hebben aangegeven al langere tijd een relatie te hebben met ex-vrachtwagenchauffeur Frank Van de Casteele. Hoewel het leeftijdsverschil tussen de 2 wel twintig jaar betreft, leken ze in ieder geval op dat moment erg gelukkig.

Of het stel vandaag de dag nog samen is, is ons helaas niet bekend. Wellicht horen we in de toekomst nog het een en ander over deze situatie. Aan de andere kant hopen we dat ze gewoon gelukkig is en die informatie is ook al wel voldoende. Iets ‘privé’ is en blijft simpelweg persoonlijk.

‘De zus van’

Het wordt ons na onderzoek nu niet duidelijk of Delphine ook een zus heeft. Althans, niet een zus die haar vader en moeder haar zouden schenken, maar eerder een halfzus. In een aantal verhalen lezen we wel over een ‘halfzus, genaamd Zoë’, mogelijk is dit dus in de werkelijkheid ook echt een zus.

Hoe dan ook blijft Delphine een fascinerende persoonlijkheid. Met haar 45-jaar en bijzondere levensverhaal, zien we nog veel potentie voor het schrijven van verhalen. We zijn nieuwsgierig naar wat de toekomst ons zal brengen. En daarmee bedoelen we dan wat voor schrijfwerk Delphine ons nog zal geven. Tot de volgende keer!

vorige blog

Imke Courtois partner, carrière, vermogen en meer

volgende blog

Belgische acteurs mannelijk

withemes on instagram