De meest zeldzame voornamen België

woman holding baby

Zoek je in (de Nederlands) Van Dale op wat zeldzaam betekent, dan worden er twee betekenissen aan je voorgeschoteld. Dat zijn 1) niet veel voorkomend; schaars en 2) buitengewoon: zeldzaam mooi (Van Dale, 2024). Met andere woorden, zeldzaam betekent niet alleen ‘schaars’. Zeldzaam betekent ook buitengewoon. Dat maakt het voor ons wat makkelijker, gezien wij natuurlijk geen toegang hebben tot het namenregister van België. En op basis daarvan dus een conclusie hadden moeten trekken om de meest zeldzame namen in België op een rijtje te zetten.

Goed, wat we dan wél laten zien in deze blog, zie je vanzelf. Of nou ja, we hoeven er ook niet moeilijk over te doen. Gezien je nu al letterlijk aan het lezen bent hoeven we het niet geheim te houden, of iets dergelijks. Anyway, bij deze presenteren we een blog voor zeldzame namen, waar je zo onder de indruk van wordt, waardoor je serieus zal overwegen om je kindje ook een dergelijke naam te geven. Echt waar!

Hoe worden zeldzame voornamen gekozen?

Het kiezen van een zeldzame voornaam kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder culturele achtergrond, persoonlijke voorkeuren en zelfs door populaire media. Ouders halen doorgaan hun inspiratie uit literatuur, geschiedenis en hun favoriete film- of televisiepersonages. Trends in namenkeuze kunnen ook een rol spelen, met sommige ouders die op zoek zijn naar unieke namen die nog niet mainstream zijn geworden. Maar goed, door dat massaal te kiezen wordt het wel weer mainstream, waardoor je in een eindeloos loop terecht komt.

In ieder geval zijn we in onze zoektocht een aantal bijzondere namen tegengekomen, die we graag met je willen delen. We hebben ze opgedeeld in verschillende categorieën.

Verschillende, zeldzame namen

We zullen er nu echt niet langer omheen draaien, kijk zelf maar deze namen, welke gebaseerd zijn op:

 • Landen
  Indi – van India
  Amerigo – van Amerika
  Jordani – van Jordanie
 • Andere schrijfwijze
  Jaxxon – spreek uit als ‘Jakson’
  Emmelyn – oorspronkelijk van Emmely
  Khayden Jayden, maar dan wat anders
 • Film- en tv-personages
  Arya – uit Game of Thrones
  Xena – uit Xena, Warrior Princess
  Ragnar – uit Vikings
 • Personen uit de geschiedenis
  Dit zijn er nogal wat, denk maar eens aan Atilla, Boudewijn, Maria, Antoinette, Catharina, …

Verder is zie je het vaak dat er bekende personen worden gebruikt als inspiratie voor een naam. Enorme fans van Cristiano Ronaldo zullen hun zoon met liefde ook Christiano noemen. Maar dat vinden wij in principe wat minder speciaal. Ach, wie zijn wij ook eigenlijk om dat te vinden?

Zeldzame meisjesnamen

Nu hadden we een soort van mengelmoes van alles en weet je waardoor de sommige namen zijn ontstaan zoals ze zijn ontstaan. Nu richten we ons in het specifiek even op zeldzame meisjesnamen, waarna we overgaan op de jongens.

 1. Amelien
 2. Lienke
 3. Feline
 4. Ylva
 5. Zita
 6. Elodie
 7. Jente
 8. Noémie
 9. Merle
 10. Ailani

Mooie lijst, nietwaar? En dan spreken we nog niet eens van alle namen welke bijvoorbeeld dubbel zijn. Van Zita kan je met gemak Zita-Chloé maken, om maar een voorbeeld te noemen. Met andere woorden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij zullen dan ook lang niet al dat soort namen voor je opsommen.

Zeldzame jongensnamen

En…. over naar de jongens! Wat ons betreft óók heel erg leuk om eens een kijkje in te nemen. De namen zijn pakkend, kort en wederom erg origineel en buitengewoon mooi (zeldzaam, dus).

 1. Nestor
 2. Matsi
 3. Thijl
 4. Rune
 5. Jaro (of Yaro)
 6. Cisse
 7. Bavo
 8. Emiel
 9. Kamiel
 10. Jeftha

Kijk dan! Dit zijn toch een aantal van de meest mooie namen èver? Wij zouden het in elk geval erg leuk vinden om een geboortekaartje met een van deze namen op de mat te zien vallen. Is toch weer wat anders dan de zoveelste Louis. (Sorry not sorry).

Genderneutrale namen

Ja, we kunnen in de wereld van vandaag niet meer achterblijven. Sterker nog, wij hebben er eigenlijk al helemaal geen oordeel over (al hoewel we meoten toegeven dat dat ook nooit het geval geweest is). Hoe dan ook een kers op de taart van deze blog!

 1. Renne
 2. Lior
 3. Senne
 4. Willow
 5. Oona
 6. Jessy
 7. Mika
 8. Teddy
 9. Charlie
 10. Pol

Nee, natuurlijk zijn deze namen niet naar iedereens smaak. Echter is het goed om je te bedenken dat iemands naam niet zijn persoonlijkheid definieert. Net zoals je opleiding dat niet doet, al is dat een heel ander verhaal waar we nu wel niet over zullen gaan beginnen. Dan zijn we morgen namelijk nog bezig.

Juridische aspecten van naamregistratie

Houd er wel rekening mee dat er in ons land specifieke regels en voorschriften met betrekking tot naamregistratie gelden. Ouders moeten ervoor zorgen dat de gekozen naam voldoet aan de wettelijke vereisten en procedures volgen om de naam officieel te laten registreren. In principe zijn de regels niet heel streng, maar het mag in ieder geval niet het kind zelf, dan wel andere personen schaden. Voor het hele beleid verwijzen we je graag naar de website van onze overheid.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat zeldzame voornamen een relatieve rol spelen in de Belgische samenleving. Zo bevordert het de diversiteit en misschien ook wel een stukje individualiteit. Door het kiezen van een zeldzame naam voor hun kinderen kunnen ouders namelijk een unieke identiteit creëren die hen onderscheidt van anderen. Het is echter belangrijk om zorgvuldig na te denken over de keuze van een naam, rekening houdend met zowel persoonlijke voorkeuren als praktische overwegingen. Misschien is iets toch wat te oubollig of juist niet uit te spreken/ op te schrijven, wat op zichzelf allemaal weer tot ongemakken kan leiden. Niet doen, dus!

vorige blog

Lip flip nadelen, ervaringen en meer

volgende blog

Cast van Knokke Off: dit moet je weten

withemes on instagram