Alles over de snelste pitstop in de F1 en meer

a group of racing cars driving down a race track

De Formule 1 staat bekend om zijn adembenemende snelheid, geavanceerde technologieën en ongeëvenaarde precisie van de drivers. Een van de meest cruciale aspecten van een Formule 1-race is… de pitstop! Een pit-wattes? Een pitstop, zo heet het écht.

Dit kleine moment, waarin er veel meer gebeurt dan je werkelijk voor ogen houdt, is ontzettend indrukwekkend. Misschien wel zo indrukwekkend, dat we er een heel artikel aan wijden. Dus, om die reden duiken we dieper in op de wereld van pitstops in de Formule 1, waarbij we in het bijzonder focussen op de snelste pitstops aller tijden. Benieuwd? Druk dat rempedaal dan maar even in en lees dit blog op een veilig plek. We don’t read and drive, you know.

Wat is een pitstop?

We gaan er vanuit dat je waarschijnlijk niet alles weet. Dus, voor degene die niet weten wat een pitstop is, vertellen we dat bij deze. Een pitstop in de Formule 1 is een geplande stop tijdens een race waarbij een auto de pitstraat binnenrijdt om van banden te wisselen, brandstof bij te tanken en eventuele reparaties uit te voeren. Het is een cruciaal onderdeel van de strategie van een team en kan het verschil maken tussen winst en verlies. Overigens is er soms ook sprake van een wisseling van chauffeur, zoals bij de 24h van Le Mans.

Waarom zijn pitstops belangrijk?

Pitstops zijn essentieel omdat ze teams de mogelijkheid bieden om de prestaties van hun auto’s te optimaliseren tijdens een race. Door banden te wisselen, kunnen coureurs hun snelheid en grip op de baan behouden, waardoor ze competitief blijven gedurende de hele race. Omdat het niet zo is dat de andere auto’s ook stoppen als jij stopt, wil je dat dit zo snel als mogelijk gaat. En waar jij misschien tijdens het wisselen van je zomer- naar winterbanden een half uur bezig bent, doen zij dat slechts enkele seconden.

De snelste pitstop van dit moment

Ken je Max Verstappen? Ja? Nou, dan weet je misschien ook wel dat hij voor Red Bull Racing. Laat de absolute nummer 1 van de wereld dan ook net bij het team rijden met den snelste pitstops. Het is zeer indrukwekkend om te zien. We hebben het even voor je opgezocht, dus mocht je ook benieuwd zijn, klik dan hier.

Wij vinden het altijd leuk om op social media te kijken naar de reacties die onder dit soort videos worden geplaatst. Die beamen (of juist niet) dat het echt heel gaaf is wat er nu gebeurt. Een aantal leuke reacties, welke ook veel geliked werden door anderen, zijn de volgende:

There’s gotta come a point at which it’s physically impossible to get faster pit stop times

en

red bull gives u wings
waarop Formula 1 antwoordde: “and fresh new rubber in under two seconds… apparently 👀

Grappig én het laat zien dat de community erg close is. Hoe gaaf is het bijvoorbeeld dat de marketingafdeling van Formula 1 daadwerkelijk met zo’n leuke reactie terugkomt? Wij zouden dat ook wel willen, maar dan moeten we eerst even een reactie plaatsen die daadwerkelijk door vele wordt geliked en gelezen, haha!

Maar hoe snel is nu snel?

Ai, ja, sorry. We waren even afgeleid. Heb je het filmpje gezien, dan weet je inderdaad hoe snel snel is. Maar, voor alle lezers onder ons, zullen we het hier ook nog even neerzetten.

De snelste pitstop ooit vond plaats in 2019, toen Max Verstappen op het circuit van Interlagos, Grand Prix van Brazilië. Zijn team deed er slechts 1.82s over om zijn banden te verwisselen. Een topprestatie, zou je denken, tot 2023….

In 2023 verbrak McLaren namelijk het record tijdens de Grand Prix van Qatar. Het scheelde niet veel, maar de pitcrew kreeg het voor elkaar om in 1.80s de banden van Lando Norris te verwisselen. Hoewel mensen nog graag denken dat het Max Verstappen’s team is wie de snelste is, is dus niets minder waar. Ach, het seizoen van 2024 is nog niet afgelopen, dus er bestaat nog ene kans om weer de snelste te worden, nietwaar?

Strategieën achter een snelle pitstop

Het behalen van een snelle pitstop doe je niet zomaar. Nee, het vereist zorgvuldige planning, voorbereiding en uitvoering. Teams investeren aanzienlijke middelen in het trainen van hun pitcrew en het ontwikkelen van geavanceerde strategieën om de efficiëntie te maximaliseren. Met andere woorden, het gaat om:

  • Voorbereiding en training van het pitcrew
    Pitcrews ondergaan rigoureuze training om hun vaardigheden te perfectioneren en hun reactietijd te verbeteren. Dit omvat oefenen met bandenwissels, brandstofbijvulling en het uitvoeren van eventuele reparaties onder tijdsdruk. Het is niet dat ze alleen oefenen tijdens echte races, nee, ze hebben zelf ook trainingen. De crew moet de auto door en door kennen en bij een probleem direct te weten wat ze moeten doen.
  • Timing en coördinatie tijdens de race
    Tijdens een race is het essentieel dat het pitcrew nauw samenwerkt en perfect synchroniseert met de coureur. Een fractie van een seconde kan het verschil maken tussen een snelle pitstop en een gemiste kans. Natuurlijk is het dan ook van belang dat de coureur perfect komt aanrijden, op tijd stopt en weet bij welk signaal hij kan wegrijden, zonder iemand te overrijden.

Klinkt allemaal vrij logisch, maar in principe is dat het ook. Snel, goed, gecoördineerd en met veel overtuiging zijn eigenschappen die bij ons omhoog komen voor de pitcrew.

Conclusie

De pitstop in de Formule 1 is veel meer dan alleen een korte onderbreking tijdens een race. Het is een cruciaal moment waarop het succes van een team kan worden bepaald. Snelheid, precisie en teamwork zijn van vitaal belang voor het behalen van een succesvolle pitstop. Door constante innovatie en toewijding blijven teams streven naar het verbeteren van hun pitstops en het breken van records. Het record ligt nu in handen van McLaren.

vorige blog

Cast van Knokke Off: dit moet je weten

volgende blog

Cast van Pálpito: zó bekend zijn ze

withemes on instagram