De opkomst van de elektrische auto is niet meer tegen te houden. Steeds meer mensen kiezen voor dit milieuvriendelijker alternatief voor hun benzine- of dieselauto. De aanschaf van een elektrische auto brengt echter een aantal overwegingen met zich mee. Een van de belangrijkste zaken waar je mee bezig bent, is waar je gaat laden. Doe je dit op verplaatsing of laat je toch een eigen laadpaal installeren. Hieronder ontdek je de voor- en nadelen van beide opties.
Het gemak van een eigen laadpaal
Een eigen laadpaal is een ongeëvenaard gemak. Je hoeft niet op zoek naar een openbare laadpaal of in de rij te wachten als het druk is. Je komt thuis na je werk thuis, parkeert je auto in de garage en laadt gewoon je auto op. Zo kun je de volgende ochtend met een volle batterij vertrekken, zonder schrik te moeten hebben om stil te vallen onderweg. Bij Aanbieders.be vind je laadpalen aan het scherpste tarief en met lage installatiekosten.
Bespaar kosten en tijd met een eigen laadpaal
Een tweede voordeel is dat de elektriciteitskosten thuis een stuk lager liggen dan de kosten bij openbare laadpalen. Met een beetje energie vergelijken en slim gebruikmaken van de daluren thuis, kunnen de kosten per kilometer behoorlijk schelen ten opzichte van een openbare laadpaal. Daarnaast kan een eigen laadpaal vaak een hoger vermogen leveren dan een openbare laadpaal, waardoor je thuis je auto sneller oplaadt. Dit is vooral handig als je een druk schema hebt en snel weer de weg op moet.
Je woning wordt meer waard
Zeker nu het aantal elektrische auto’s blijft toenemen, verhoogt een eigen laadpaal de waarde van je woning.
De installatie en het onderhoud zijn kostelijk
Een groot nadeel van een eigen laadpaal zijn de initiële installatiekosten. Afhankelijk van het type laadpaal en de benodigde elektrische aanpassingen kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Maar na de installatie kunnen er nog extra kosten bijkomen. Hoewel laadpalen over het algemeen betrouwbaar zijn, kunnen er zich technische problemen voordoen. Dit leidt mogelijk tot extra kosten voor reparaties of vervanging van onderdelen.
Een eigen laadpaal heeft ruimte nodig
Om een laadpaal te installeren, heb je minstens een eigen oprit nodig. De wetgeving zegt namelijk dat de kabels van je auto niet over het voetpad mogen lopen. Als je in een appartement woont of geen eigen oprit hebt, wordt het moeilijk om een eigen laadpaal te installeren. In die gevallen ben je aangewezen op openbare laadpalen.