Huren of kopen? Dit is de mening van de gemiddelde Nederlander

person using laptop computer

Uit een recent onderzoek van de nieuwste Nationale Keuzestress Monitor van MSI Consultants blijkt dat zes op de tien Nederlanders denken dat mensen spullen huren of leasen, omdat ze het niet kunnen betalen. 

De resultaten zeggen echter dat juist de mensen met een hoger inkomen vaker de keuze maken voor huur of lease. Dit om kosten te besparen en niet omdat ze het niet kunnen betalen. We duiken er wat dieper op in!

Welke Nederlanders huren?

Het blijkt dat minstens 34% van de Nederlanders één product voor een langer dan een maand huren. Mannen tussen de 18 en 35 jaar steken er in deze groep met kop en schouders bovenuit. De koploper hiervan van wat er gehuurd wordt zijn auto’s met 31%. Dit wordt opgevolgd door fietsen en elektronica zoals laptops en telefoons (23%). Op de derde plek komen de huishoudelijke apparaten zoals wasmachines met 21%.

Wil je bijvoorbeeld een vaatwasser huren? Dit soort flexibele opties worden steeds populairder, omdat het gemak en de kostenbesparing aantrekkelijk zijn voor veel mensen.

Huren is een opwaartse trend, maar dit geld niet voor alles

Veel mensen associëren huren nog steeds met een beperkt budget, maar de cijfers vertellen een ander verhaal. Het zijn juist de hogere inkomensgroepen die vaker kiezen voor huur- en leaseproducten. Voor hen draait het minder om geldgebrek en meer om flexibiliteit en gemak. Toch blijft de oudere generatie (55+) sterk gehecht aan eigendom. Voor hen geeft bezit zekerheid en controle, en dat blijkt belangrijker dan de voordelen van huren.

Meubels? Liever eigendom dan gedeeld gebruik

Auto’s en elektronica mogen dan populair zijn om te huren, maar meubels lijken achter te blijven. Uit onderzoek blijkt dat slechts 13% van de huurders meubels leaset. Voor de meeste Nederlanders is het interieur een verlengstuk van hun persoonlijkheid. 

Het idee van een gedeelde bank of een tafel die al door anderen is gebruikt, voelt voor velen niet als ‘eigen’. Een derde van de ondervraagden geeft zelfs aan dat ze nooit meubels zouden willen huren, omdat het huis juist een plek moet zijn die volledig bij hen past. Ben jij het hier mee eens? 

Wat kunnen woonwinkels hiervan leren?

Voor woonwinkels betekent dit dat het bezitten van meubels in de interieurwereld een blijvende waarde heeft. Klanten zoeken unieke en persoonlijke stukken die hun huis een eigen karakter geven. 

Wel biedt deze trend ook kansen: een select aanbod van flexibele lease-opties kan jongere doelgroepen aanspreken, vooral in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is en meer mensen een tijdelijke woning moeten zoeken. Aanbieders als KeyPro zijn hiervoor een goed voorbeeld. 

vorige blog

Ben jij gelukkig op werk? Gemiddelde werkgeluk is gedaald naar een 5,3

volgende blog

Laminaat vs. andere vloeren: ontdek de voordelen van dit budgetvriendelijke alternatief

withemes on instagram