Het belang van educatief speelgoed en hoe het te kiezen

red apple fruit on four pyle books

Educatief speelgoed. Ja, daar ga je dan. In plaats van dat je je kind het volgende onnodige stuk speelgoed geeft, is het tijd om wat educatiefs te kiezen. Met andere woorden, dat je speelgoed koopt waar het kind waarschijnlijk iets aan heeft. Is het niet op cognitief vlak, dan is wel het op motorisch gebied en soms zelfs op het sociaal-emotionele.

In deze blog zullen we het belang van educatief speelgoed. Dus, we geven antwoord op de vraag waarom je hier voor zou moeten kiezen. Bovendien geven we aan hoe je dit uitkiest. Is al dat soort speelgoed bijvoorbeeld leeftijdsgebonden? En wanneer is het wel of niet interessant om aan te schaffen? Lees maar gauw verder, dan zal je zien waar we op doelen.

De definitie van educatief speelgoed

First thing first, we beginnen maar even bij een uitleg van wat educatief speelgoed nou precies is. Zo krijg je er een goed idee van en kan je daarna bepalen of het iets voor jou is. Wellicht kom je erachter dat het super goed in de smaak valt. Dan weet je wel wat voor cadeau je kinderen de aankomende verjaardagen willen hebben.

Maar goed, educatief speelgoed is speciaal ontworpen om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren middels spel en interactie. Het zal zich, afhankelijk van het soort speelgoed, richten op één of meerdere van de volgende punten:

 • cognitieve ontwikkeling
 • motoriek
 • taalvaardigheid
 • sociale interactie

Een voorbeeld van educatief speelgoed is bouw-en constructiesets die creativiteit en probleemoplossend vermogen bevorderen. Verder kan je denken aan items die het logisch denken en ontwikkelen van strategieën bevorderen, bijvoorbeeld bij het puzzelen. Wetenschappelijk speelgoed zal de nieuwsgierigheid en begrip van natuurlijke fenomenen aanmoedigen. In elk geval zal een kind via dit speelgoed op een plezierige en natuurlijke manier leren. Dat komt hun algemene ontwikkeling en leervermogen absoluut ten goede.

Het belang van educatief speelgoed

En hup, over naar het belang van educatief speelgoed. Eigenlijk zeiden we het al eventjes, maar het belang van dit soort speelgoed ligt met name in het vermogen om de ontwikkeling van kinderen op positieve manier te beïnvloeden. Naast dat het de nieuwsgierigheid prikkelt en zelfontdekking wordt bevorderd, kan het ook helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen. Laat het kind hiervoor genoeg succeservaringen hebben. Dat betekent dat je de eerste keren je hulp aan biedt, om het kind te laten ‘slagen’ in wat hij of zij doet. Zie je dat het kind er zelf vaardig in is, dan kan je het hem of haar zelf laten proberen. De kunst is om het kind op zo’n manier te begeleiden dat hij of zij wel het gevoel heeft dat hij het zelf doet, maar hem of haar toch wel genoeg ondersteund waardoor het ‘lukt’.

Hoe kies je educatief speelgoed uit?

Een beetje in het straatje van het vorige: je moet wel het goede speelgoed uitkiezen om te bewerkstelligen dat het daadwerkelijk iets doet voor jouw kind. Dit kan in elk geval afhangen van verschillende factoren, waaronder:

 • Leeftijd en ontwikkelingsfase
  Kies speelgoed dat geschikt is voor de leeftijd en ontwikkelingsniveau van je kind. Speelgoed dat te eenvoudig of te complex is, kan frustratie veroorzaken.
 • Interesses of voorkeuren
  Iets wat niet interessant genoeg is voor het kind, zal ook niet snel worden uitgekozen. Wanneer je gaat forceren dat het kind er mee moet gaan spelen, zal dat juist nog meer averechts werken. Interesseer je daarom in de voorkeuren van je kind. Kies daarbij speelgoed dat aansluit bij zijn of haar passies. Van bouwen en ontdekken, tot creatief bezig zijn en technologie, het mag en kan allemaal.
 • Leerdoelen
  Overweeg welke specifieke vaardigheden of kennis je wilt stimuleren. Stel je voor, als je de taalontwikkeling wilt bevorderen, kies dan voor educatief speelgoed dat gericht is op woordenschatvergroting of verhalen vertellen. Je zal zien dat het uiteindelijk wel degelijk bijdraagt aan de ontwikkeling.
 • Recensies en aanbevelingen
  Lees beoordelingen en aanbevelingen van andere ouders of experts. Dit kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken. Vraag zo nodig advies van de leerkracht van het kind, die zal wellicht ook wel het een en ander weten op dat vlak.

Door deze factoren te overwegen, kan je educatief speelgoed vinden dat niet alleen leuk is voor je kind, maar ook bijdraagt aan zijn of haar ontwikkeling op een positieve manier. En weet, ‘gewoon’ spelen is ook nog altijd goed voor het kind, hoor. Richt je dus vooral niet op alleen maar educatief speelgoed.d Het moet ook nog wel een beetje leuk blijven, snap je?

Conclusie

Educatief speelgoed speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen door spelenderwijs leren te stimuleren. Door speelgoed te kiezen dat past bij de leeftijd, interesses en ontwikkelingsfase van je kind, kun je hun creativiteit, probleemoplossend vermogen en sociale vaardigheden versterken. Het bevordert nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen en een positieve leerhouding. Educatief speelgoed biedt niet alleen plezierige ervaringen, maar vooral dus die waardevolle leermomenten die essentieel zijn voor de algemeenheid. Het is overigens niet zo dat je er bijvoorbeeld academisch succes mee garandeert. Investeer dus in speelgoed dat niet alleen vermaakt, maar ook bijdraagt aan een holistische ontwikkeling, waardoor kinderen klaar zijn voor de uitdagingen van het leven.

vorige blog

Organiseer een onvergetelijke whisky tasting in het comfort van je eigen huis

volgende blog

Werken afvalshakes echt?

withemes on instagram