Uit een nieuw onderzoek van de Driessen Groep blijkt dat het gemiddelde werkgeluk op de werkvloer is gedaald van een 6,9 in 2029 naar een alarmerende 5,3 in 2024. Waarom is dit zo, hoe gelukkig ben jij op werk en hoe kan je dit verbeteren? We bespreken het vandaag met je!
Werkgeluk daalt
De Driessen Groep heeft een werkgeluktest uitgevoerd en daarbij alle data van de afgelopen 6 jaar geanalyseerd. Hier zijn waardevolle inzichten uit naar voren gekomen. Een belangrijke vraag die in deze test gesteld werd is: ‘Hoe gelukkig ben je met je werk en omstandigheden?’ Het resultaat laat enkele alarmbellen rinkelen.
In een vergelijkbare test kwam het gemiddelde antwoord uit op een keurige 6,9. Uit de resultaten van de werkgeluktest uit 2024 blijkt echter dat het gemiddelde cijfer op een matige 5,3 uitkomt. Jeroen Driessen, CEO van het HR bedrijf Driessen Groep uit zijn zorgen hierover: “Het is schokkend dat het werkgeluk gemiddeld zo’n laag cijfer scoort.”.
De cijfers verschillen behoorlijk met andere onderzoeken naar werkgeluk. Andere professionals noemen de cijfers dan ook opvallend.
Wat veroorzaakt deze daling?
Hoewel het lastig te zeggen is waar deze daling vandaan komt. Volgens Prof. dr. Martijn Burger, academisch directeur van het Erasmus Happines Economics Resarch Organisation (EHERO), zou de daling te maken kunnen hebben met een toename in de ervaren werkbelasting, dus dat mensen druk voelen om te voldoen aan steeds hogere eisen, wat hun gevoel van werkbelasting vergroot.
Dit in combinatie met onzekerheden op de arbeidsmarkt kan een verklaring zijn voor de sterke daling van dit onderzoek. Een andere verklaring is de samenstelling van de doelgroep. Driessens Groep geeft aan dat nader onderzoek nodig is om te neerwaartse trend te verifiëren.
Hoe gelukkig ben jij en hoe kan dit verbeterd worden?
Welk cijfer zou jij je eigen werkgeluk geven? Ligt dat hoger of lager dan deze 5,3? In sommige gevallen is het noodzaak voor een bedrijf om het werkgeluk te vergroten en in andere bedrijven is het een manier om de onderneming nog beter te laten draaien. Het optimaliseren van het werkgeluk kan in ieder geval nooit kwaad.
Er zijn verschillende manieren waardoor dit al snel verbeterd kan worden. Denk aan het hanteren van een meer open communicatie, het hebben van functioneringsgesprekken om te bepalen of iemand wel echt op zijn plek zit en het stimuleren van een gezondere werkomgeving.
Om het werkgeluk bij een bedrijf te onderzoeken zijn er verschillende bedrijven, zoals Vital Solutions, die het werkgeluk daadwerkelijk kunnen meten en plannen kunnen opstellen om bepaalde aspecten te verbeteren.
Dit met behulp van een preventief medisch onderzoek waardoor de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers gecontroleerd kan worden. Door bijvoorbeeld een pmo vragenlijst te beantwoorden kan er snel een beeld gevormd worden van hoe een medewerker zich voelt op werk.
Merk jij dat het werkgeluk bij jou op de werkvloer verbeterd kan worden? Trek dan even je leidinggevende aan de bel en ga in gesprek over de mogelijkheden! Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.