Hoe bereid je je voor op de overstap naar een elektrische auto?

De overstap naar een elektrische auto (EV) is een spannende en duurzame keuze. Het biedt niet alleen milieuvriendelijke voordelen, maar ook een compleet andere rijervaring. In deze blog hebben we enkele belangrijke aspecten om je voor te bereiden op deze verandering. Zo weet je van te voren al een beetje van wat je er kan verwachten. Elektrisch rijden is nu eenmaal de toekomst, so why not start now?

#1 Verschil in koppel

Een van de meest opvallende verschillen tussen een traditionele verbrandingsmotor en een elektrische motor is het koppel. Elektrische voertuigen bieden onmiddellijk koppel, wat betekent dat je bij het indrukken van het gaspedaal onmiddellijk acceleratie ervaart. Ineens kan je dus net zo snel optrekken als die Porsche naast je, ook al heb je lang niet hetzelfde vermogen.

Maar goed, het zal vooral even wennen zijn als je van een schakelauto afkomt. Waar je bij je Renault Twingo uit 2010 eigenlijk altijd onderin kon zitten, moet je daar nu misschien eventjes mee wachten. Neem daarom de tijd om dit te ervaren tijdens proefritten; de soepelheid van de acceleratie zal je verbazen.

#2 Automaat

Een elektrische auto is eigenlijk altijd een automaat. Hoewel het rijden van een automaat door de meeste mensen als comfortabel wordt ervaren, is het wel degelijk even wennen als je van een schakelbak af komt. Ben je trouwens ook al op de hoogte van het verschil tussen de d en b bij het rijden?

  • D: normale stand, de auto rolt uit als je het gas loslaat
  • B: tweede stand, de auto zal remmen als je het gas loslaat

Vooral de ‘b’-stand zal even wennen zijn voor iemand die nog nooit in een automaat heeft gereden. Je kan het gevoel een beetje vergelijken met ‘remmen op de motor’.

Oh ja, ook een leuk feitje is dat de meeste elektrische auto’s opladen wanneer je remt, hoe gek dat ook mag klinken.

#3 Opladen

Tja, als je dan die smart #5 aankoopt, dan is een van de grootste veranderingen het opladen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • Thuis opladen
    Het is aan te raden om een laadstation thuis te installeren. Dit maakt het gemakkelijk om je auto ’s nachts op te laden, zodat je elke ochtend met een volle accu vertrekt. Controleer de elektrische capaciteit van je huis en informeer bij lokale aanbieders over laadoplossingen.
  • Publieke laadstations
    Onthoud waar je laadstations in jouw omgeving kunt vinden. Houd daarbij rekening met de laadsnelheid; sommige stations bieden snelladen, wat handig is voor lange ritten.
  • Plan je ritten
    Bij lange ritten is het belangrijk om je laadpunten van tevoren te plannen. De actieradius van een elektrische auto kan variëren, afhankelijk van het model en rijomstandigheden. Zorg ervoor dat je voldoende laadmogelijkheden hebt op je route.

Moet lukken, toch?

#4 Verwachtingen

Tot slot zouden we je willen zeggen, wees open-minded over je nieuwe rijervaring. Er zijn vaak vooroordelen over elektrische voertuigen die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Proefritten en het praten met andere EV-rijders kunnen je helpen om een beter beeld te krijgen van wat je kunt verwachten. Daarna rest je nog een ding en dat is… aanschaffen die auto! Heb veel rijplezier ennûh, rijd voorzichtig!

vorige blog

De voordelen van rood licht therapie: meer dan alleen een trend

volgende blog

De onmisbare afwerking voor elke strakke vloer

withemes on instagram